fejléc3.bmp

 

 

 

 

 

 

Nyitólap Megújuló energia Napelem Szélgenerátor Hibrid rendszer AKCIÓK Kapcsolat Pályázat

 

Megújuló energiaforrásokrólról általában

Egy energiaforrást akkor nevezünk megújulónak, ha a hasznosítás során nem csökken a forrás, a későbbiekben ugyanolyan módon termelhető belőle energia, a későbbiekben emberi beavatkozás nélkül újratermelődik.

                                     

A megújuló energia alkalmazásáról tudni kell, hogy bevezetésük magas, de egyszeri kiadást igényel, viszont üzemeltetési költségük igen alacsony.

A megújuló energiaforrások jelentősége, hogy ugyanazt a kényelmet biztosítja, mint az eddig használt energiaforrások, ellenben semmilyen környezet- és egészségkárosító hatásuk nincs. Ezzel szemben a nem megújuló energiaforrások használata olyan halmozódó káros hatásokat okoz, mint az üvegház-hatás, levegőszennyezés, vízszennyezés.

Világszerte keresik a megoldást a megújuló energia hasznosítására, de ez mit sem ér, ha nem változtatunk az alapgondolkodásunkon. Észre kell hogy vegyük, szükség van az új környezettudatos látásmódra. Megéri az anyagi befektetést, hogy évek múlva ne kelljen fizetnünk a tiszta levegőért, mint most a palackozott, tiszta vízért.

A szélenergia- és napenergia-technológiák alkalmazása lehetőséget ad arra is, hogy az ember saját maga állítsa elő villamos energiájának, üzemanyagának és vizének - a levegőből kondenzálva - a nagy részét. Nem csupán a globális felmelegedési, hanem a globális olajválság miatt is szükségszerű a fosszilis energiahordozóktól való elhatárolódás.

Nem megújuló energiaforrások:

-          energiaforrások (olaj, földgáz, szén)

-          atomenergia

      Megújuló energiaforrások:

-          napenergia (napelem, napkollektor)

-          szélenergia

-          vízenergia

-          geotermikus energia

-          biomassza (bioetanol, biodízel)

Vannak dolgok, melyeket mindenféleképpen át kell gondolnunk, mielőtt belevágnánk a megújuló energia-felhasználásba. Ezek a gondolatok segítséget nyújtanak, támpontokat adnak a tervezéshez.

Mennyi a befektetés megtérülési ideje?

Mindenekelőtt szeretném felhívni a figyelmet, hogy egy ilyen típusú beruházás jelen körülmények közötti megtérülési ideje 8-10 év. Bár az energia árak soha nem mentek még lefelé, sőt az elmúlt tíz évben 350 %-kal emelkedtek, így biztosak lehetünk benne, hogy a megtérülési idő csökkeni fog. Javasoljuk, mindenképpen tájékozódjon, hogy van –e lehetősége pályázat benyújtására, ami nagymértékben csökkentheti a beruházás mértékét.

A megújuló energiát hálózati illetve hálózat nélkül kívánja alkalmazni?

Amennyiben a megújuló energiával elektromos áramot kívánunk előállítani, úgy kétféleképpen hasznosíthatjuk a megtermelt energiát.

Csatlakoztathatjuk az elektromos hálózatba, vagy hálózat nélküli rendszert hozva létre tárolhatjuk azt.

A megújuló energia hálózati felhasználásán azt értjük, mikor egy feszültség-átalakító berendezésen (Inverteren) keresztül a megtermelt energiát betápláljuk a terület /épület belső vagy külső hálózatába.

Tehát a napelemeket vagy a szélgenerátort egy a villamosenergia-szolgáltató által elfogadott, speciális inverterhez csatlakoztatjuk, majd az inverter által átalakított feszültséget (váltakozó feszültség) az épület vagy akár országos villamos energia elosztó hálózatára kötjük. A hálózatra adott energiát a villamos szolgáltató megvásárolja vagy elszámolja a termelő felé, a belső hálózati rendszereknél pedig a saját fogyasztásunkat csökkenthetjük.

A visszatáplálás mennyisége a befektetett pénz nagyságától függ.

Ez a megoldás azért előnyös, mert nem kell az energiát tárolnunk, viszont a szolgáltató mennyiségi korlátot szab és minden berendezésünknek általa elfogadottnak kell lennie (speciális inverter, speciális villanyóra és villanyóra-kialakítás). Valamint azon esetben, ha az éves elszámolásban többet termelt, mit fogyasztott, azaz nyereséget termel, az után adót kell fizetni.

A hálózat nélküli (sziget üzemű) alkalmazások széles körűen használhatók az élet majd minden területén.

Használhatók ott, ahol nem került kialakításra az elektromos hálózat, illetve nem kívánunk rá csatlakozni. Ilyen területeken olcsóbb kialakítani egy megújuló energiát hasznosító rendszert, mint kifizetni a szolgáltatók által kért magasabb bekötési díjakat. Valamint megújuló energiával bővíthetjük már meglévő hálózatunkat így téve gazdaságosabbá, környezetbarátabbá háztartásunkat.

A hálózat nélküli rendszerek nagy előnye, hogy bármikor szétszerelhetőek, elszállíthatóak majd újra felállíthatóak, valamint lehetővé teszik a teljes leválást a helyi elektromosenergia-szolgáltatóról.

Az ilyen típusú rendszerek kialakításához szükség van egy megújuló energiát hasznosító berendezésre (napelem, szélgenerátor illetve ezek kombinációja) és feszültség-átalakítóra (inverterre) valamint az energiát tároló akkumulátorokra.

Szélgenerátort vagy napelemeket kíván alkalmazni?

Ha csak anyagi oldalról közelítjük meg a kérdést, és a rendszer kWattonkénti árát vizsgáljuk, akkor a „legolcsóbb” a szélgenerátor kivizelezése, majd a hibrid (napelem-szélgenerátor kombináció) rendszer  következik, a „legdrágább” pedig a csak napelemes rendszer kiépítése. Azonban a dolgok nem ennyire egyszerűek. Figyelembe kell vennünk a telepítés helyének adottságait mind a nap, mind a szél szempontjából.

A szélenergia hasznosítása a legolcsóbb, nagyon egyszerű, viszont a szél szeszélyes és a telepítési területet gondosan kell megválasztani. Sok hasznos információt találnak ezzel kapcsolatban is honlapunk Szélgenerátor/Jó tudni! oldalán.  

A nepelem előnye, hogy szinte bárhová felszerelhető. Itt a napelem  felületének nagyságát kell figyelni a teljesítmény függvényében, hiszen az olcsóbb napelemek sokkal nagyobb felületen képesek csak ugyanazt a teljesítményt leadni, mint egy drágább. További információk honlapunk Napelem, napkollektor/Jó tudni! oldalán talál.

Amennyiben kivitelezhető, a legideálisabb megoldás a hibrid rendszer, hiszen a nap és a szél szinte komplementer párnak tekinthető, hiszen legtöbb esetben akkor fúj a szél, ha nem süt a nap és fordítva. Így kétségtelenül a legkiegyensúlyozottabb energiaellátást a hibrid rendszer nyújta. Többet olvashat honlapunk Hibrid rendszerek oldalán.

Mekkora áthidalási időt igénylünk?

Azaz, mennyi az az idő, amíg sziget üzem esetén mindenfajta töltés nélkül kívánjuk az akkumulátorokban tárolt energiát fogyasztani? Ez kérdés azért nagyon fontos, mert ez határozza meg, hogy mennyi és mekkora akkumulátorra van szükségünk.

 

Milyen fogyasztókat kívánunk működtetni a rendszerről?

Ez az információ a megfelelő invertert segít kiválasztanunk.

Ez a táblázat segít a fogyasztók csoportokba sorolásához:                        

Készülékek teljesítménye

Példák

Minimális inverter

Kis teljesítményű 

készülékek

izzók (energiatakarékos is), kis tv, rádió, dvdlejátszó, kisebb hűtő, laptop, páraelszívó

600 VA

Közepes teljesítményű készülékek

tv,hűtő, számítógép, monitor

1500 VA

Nagy teljesítményű készülékek

porszívó, mikrohullámú sütő, hajszárító,

mosógép, mosogatógép, elektromos sütő

3000 VA

 

Itt feliratkozhat ingyenes hírlevelünkre!